УВАГА – АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ (АЧС)

(0 голоса, среднее 0 из 5)

З 16.03.2017 року

У зв’язку з виявленням захворювання кабанів на африканську чуму, НПП “Гомільшанські ліси”, повідомляє що вхід на територію парку буде заборонений для населення та відвідувачів. Так як це несе загрозу розповсюдження вірусу на домашніх тварин. АЧС дуже швидко передається та не підлягає лікуванню, все закінчується смертю тварини.

Свині інфікуються не лише контактуючі між собою, а й через корми, пасовища, забруднений транспорт, у якому перевозили хворих тварин. Комахи, хижі птахи, звірі та домашні тварини теж можуть бути переносниками вірусу.

Захворювання свиней на африканську чуму перебігає дуже швидко, безсимптомно і характеризується дуже високою смертністю серед тварин (до 100%). У хворих свиней температура тіла підвищується до 40,5-420С і тримається на такому рівні до загибелі. При цьому тварини пригнічені, хода у них хитка, дихання поверхневе, видимі слизові оболонки гіперемійовані, різко виражене посиніння шкіри, та кровозливи в різних ділянках тіла (вуха, живіт, пах).

Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней (АЧС) ?

  1. Що АЧС не становить небезпеки для людей.
  2. Що на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп).
  3. Що резервуаром Африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині).
  4. Що основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.
  5. Що збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці - до 5 місяців).
  6. Що холод (заморожена свинина) - всього лише консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).
  7. Що виявивши хвору тварину (не стандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.

Що мають знати власники тварин про Африканську чуму свиней (АЧС) ?

АЧС - це:

  • не висококонтагіозна (з низьким ступенем заразності),
  • гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко),
  • інфекційна (здатна до зараження, тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої),
  • вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування)
  • хвороба (хворобливий стан організму - тварина виглядає підозріло, не так як завжди)
  • свиней (хворіють лише домашні та дикі свині).

Що виявивши хвору тварину (не стандартна поведінка) чи труп свині необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.

Що вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини та надзвичайно небезпечний для свиней!

Збудник

ДНК-вірус родини Asfaviridae роду Asfivirus, виду вірус африканської чуми свиней, що характеризується вираженою варіабельністю вірулентних властивостей, високостійкий до факторів зовнішнього середовища: зберігає життєздатність в діапазоні рН від 4 до 10, тривалий час - від тижнів до місяців - зберігається в продуктах і субпродуктах від свиней, що не піддавались термічній обробці (солонина і сирокопчені харчові вироби, харчові відходи, що йдуть на корм свиням).

  • У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів,
  • у м'ясі від хворих тварин - до 155 днів,
  • копченій шинці - до 5 місяців,
  • у гною - до 3 місяців.

Встановлено декілька сероімуно- і генотипів вірусу африканської чуми свиней. Його виявляють у крові, лімфі, у внутрішніх органах, секретах і екскретах хворих тварин. Вірус стійкий до висушування і гниття; при температурі 60°C інактивується впродовж 10 хвилин.

Будьте пильні і не сприяйте розповсюдженню вбивчої хвороби!!!

Адміністрація НПП "Гомільшанські ліси"

Як часто ви відвідуєте Національний парк "Гомільшанські ліси"?

Авторизация